Fészek Művészklub

 

Galambos Tibor

művészeti menedzser, táncművész-koreográfus,
dokumentumfilmes

Összművészeti szerkesztő-menedzserként 1970 óta előbb igazgatóhelyettes, majd igazgató, s 1990 óta ötévenként választott igazgató-főtitkárként a Fészek Művészklub vezetője. Az ő vezetésével valósult meg többek között:
      Alkotóművészek a Fészek pódiumán – kortárs írók, költők fóruma, Házi muzsika, Vidéki muzsikusok fóruma, Operai esték a Fészekben, A dal mesterei sorozat, Filmstúdiók alkotóművészeinek műhelyében sorozat, Fiatal filmesek klubja, Fiatal muzsikusok és operisták fóruma, a Fészek Galéria a progresszív képzőművészet kiállítótermeként kezdeményezésében jött létre, 1998 óta évenként kerül megrendezésre az Új Magyar Művek Hangversenyciklusa, Színészportrék, Szerzői estek több művészeti ágban stb.
      Alapító igazgatója volt továbbá 20 évig a Táncfórumnak (a mai Nemzeti Táncszínháznak), mellyel szervezte az Interbalett, az Interfolk és a Magyar Táncpanoráma fesztiválokat is. Mindmáig a Magyar Táncművészetért Alapítvány elnökeként országos néptáncbemutatók rendezője. A Magyar Táncművészek Szövetségének volt titkára, főtitkára, jelenleg a Felügyelő Bizottságának elnöke.

Hivatásos táncos volt a SZOT, a Honvéd művészegyüttesnél, alapító tánckarvezetője a Budapest Táncegyüttesnek, valamint önálló előadóként: 20 évig. Koreográfusként dolgozott az Állami Népi Együttesnél, a Duna- és a Honvéd Együttesnél, valamint művészeti vezető-koreográfusként a Vasas Művészegyüttesnél, a Vadrózsák és az Avas táncegyütteseknél, 1970 óta az Erkel Ferenc Néptáncegyüttesnél. Több mint 60 koreográfiát készített. (Bővebben: Táncélet.hu)

Rendezője, társrendezője, producere több mint tíz éve Magyarországon, az USA-ban és Franciaországban forgatott mára 26 táncfilmnek, dokumentum- és portréfilmnek, melyek mindegyikét a közszolgálati televíziók sugározták. A 2001. évi Millenniumi Filmszemlén A XX. század sámánja (Molnár István táncművész-koreográfus) című film fesztiváldíjas lett. Szigeti Károly rendező-koreográfusról, valamint dr. Pesovár Ernő táncfolklorista-koreográfusról készített még portréfilmet. Táncfilmje többek között: összefoglalók nemzetközi és hazai fesztiválokról, valamint Novák Ferenc: Passió, Markó Iván: Bolero, Jeles napok: karácsonytól Szent István napjáig, A magyar zene klasszikusai – Erkel, Liszt, Bartók, Kodály – néptánc-koreográfiákban stb. Legutóbb Jajsikolyban-lobogásban (in memoriam 1956) címmel alkotott lírai dokumentumfilmet.


 

Visszalépés a főoldalra... Go to the English language version...